torstai 30. syyskuuta 2010

Shakkiolympialaiset 19.9 - 4.10.2010

Suomea Siperian Khanti-Maistissa (miten lie kirjoitetaankaan) edustaa Tomi Nybäck, Mika Karttunen, Mikael Agopov, Joose Norri ja Vilka Sipilä.

Toivotamme onnea ja menestystä peleihin.

Sulkeissa näkyy Suomen sijoitus kierroksen jälkeen, Suomi on rankattuna 60.

1. kierros Mauritius - Suomi ½ - 3½ (62)
2. kierros Peru - Suomi 2½ - 1½ (54)
3. kierros Suomi - Wales 3½ - ½  (43)
4. kierros Mongolia - Suomi 2 - 2 (40)
5. kierros Suomi - Egypti 2½ - 1½ (35)
6. kierros Suomi - Brasilia 0 - 4 (59)
7. kierros Australia - Suomi 2½ - 1½ (68)
8. kierros Liettua - Suomi 3½ - ½ (88)
9. kierros Suomi - Kypros 4 - 0 (72)
10. kierros Suomi - Venezuela 2½ - 1½ (61)
11. kierros Uzbekistan - Suomi 2 - 2 (59)

23.9. kommentti 3. kierroksen ottelusta:

Nybäck vei Suomen nätisti 1-0 johtoon hienolla tuikkauksella ja Karttunen taasen pelasi Ridgemäisesti ja voitti näppärällä 1 siirron sommitelmalla lisäten johdon 2-0.

Sipilän peli oli kummallinen taas kerran, teemana tuntuu olevan "annan vastustajalle köyttä johon se voi hirttää itsensä", tällä kertaa annettiin sotilas avauksessa huihai-hengessä ja aloitettiin ronkkiminen jonka seurauksena kohta oli jo sotilas enemmän josta tuloksena lopulta peli enemmän ja 3-0. Sipilän saldo siis 3/3 tässä vaiheessa turnausta.

Viimeisenä päättyi Agopovin peli Lol Jones vastaan joka paljaalla silmällä katsoen näytti alusta lähtien valkealle huonommalta mutta nappuloita meni vaihtoon ja lopulta päästiin ratsu vastaan lähetti loppupeliin jossa Agopov kävi todella lähellä voittoa mutta tasapeli jäi hyvän yrityksen jälkeen käteen. Lopputuloksena 3½ - ½ voitto Walesin laulajista.

24.9. kommentti 4. kierros:

2-2 tulos Mongoliaa vastaan lienee pettymys.... Nybäck ja Sipilä voittivat, viimeksi mainitun käsittelyssä kaatui GM Khatanbaatar jonka elo tosin on vain 2392 ja luvullisesti joukkueen toiseksi heikoin pelaaja mutta ainoa suurmestari.

Joka tapauksessa 4/4 koossa ja toivotaan että Vilkan mielenkiintoiset esitykset hyvine tuloksineen saa jatkoa tulevilla kierroksilla.

25.9. kommentti 5. kierros:

Nybäck hoiteli kärkipöydällä Adlyn nätisti sommitellen voitettuun loppupeliin ja Agopov oli myös pelipäällä tänään ja alusta alkaen hyökkäyskannalla ollut valkea päättikin pelinsä komeaan hetkelliseen daaminuhraukseen joka riittikin shokeeraamaan vastustajan joten Suomella on mukavan tuntuinen 2-0 johtoasema.

Seuraavana päättyikin Karttusen peli GM Amis vastaan ja avauksessa valkea ei tehnytkään tunnettua virhettä 5. g3? vaan pelasi tylysti e5 ja korjasi pisteen maleksimasta kaventaen tilanteen 2-1... näin ollen Sipilän peli vielä kesken ja hän ei tunnetusti pelaa tasapelejä joten lopputulos on joko 2-2 tai 3-1

No ok, olin väärässä, päätty se sittenkin tasan vaikka Vilka käytti kaikki mahdolliset pummikikat mutta Egyptiläisen puolustus kesti... 2½ - 1½ kirjattiin lopulta Suomen voittolukemat ja tasapelin myötä kukaan ei erehdy luulemaan Vilkaa shakkiohjelmaksi :)

27.9. kommentti 6. kierros:

Brassien sambakone jyräsi Suomen yli vastustamattomasti ja kaikki otti aika rumasti dunkkuun, Norri oli lähellä säkäillä kuivat mutta ei tällä kertaa, 49. siirrossa exf3 olisi pitänyt vielä toiveet tasurista yllä mutta itsetuho käynnistyi e3 myötä.

28.9. kommentti 7. kierros:

Ottelu alkoi Suomen kannalta murheellisesti, saamamme tiedon mukaan Nybäck on flunssassa ja mahdollisesti kuumetta myös päällä eikä pysty pelaamaan, myös Norri oli halunnut vapaakierroksen samaan aikaan syystä jota emme tiedä mutta Vilkan jättämästä kommentista päätellen sairaana hänkin jollain tapaa, toivottavasti ei ole vakavia oireita. Valitettava tilanne mikäli 2 pelaajaa on pelikyvyttömiä sairauden takia, toivotamme molemmille pikaista paranemista!

Karttusen voitto jäi ainoaksi tässä ottelussa, Agopov pelaili varman remissin, Ottelun ratkaisu nähtiin 4. pöydällä jossa Sauli Tii... anteeksi Vilka Sipilä pelaili itsensä mattiin asti, viitteitä häviöstä antoi jo todella epäonnistunut avaus.

29.9. kommentti 8. kierros:

Nybäck ei siis pelaa tänään sairastumisen myötä. Liettualta on tulossa kylmä suihku Suomelle, ainoasta tasurista on tähän mennessä vastannut Agopov jota Sulskis kiusasi loppuun asti sotilaan enemmistöllä mikä oli toki helposti pidettävissä.

Sipilän wing-gambiitti ei oikein onnistunut toivotulla tavalla ja häviö oli lopputuloksena, peli pelattiin jälleen kerran mattiin asti. Karttusen peli on enää kesken ja pitemmän aikaa passiivista puolustamista ollut sotilasta vähemmällä.

Rozentalis ei kuitenkaan tuntenut armoa vaan väänsi Karttusen niskat nurin väkisin ja vauhtia lähdetään hakemaan alemmilta pöydiltä.

30.9. kommentti 9. kierros:

Kypros voitettiin odotetusti 4-0, ottelussa hauska yksityiskohta oli Sipilän pelissä tapahtunut avaus 1. d4 Nh6... voidaan varmaan odottaa seuraavalla kierroksella avaussiirroiksi 1. Na3 tai h4 :) Tomin peli oli hieman tahmean näköistä ja enemmän sai vaikutelman rutiinivoitosta, vieläkö flunssa mahtaa vaivata?

1.10. kommentti 10. kierros

Suomelle odotettu voitto Venezuelasta, Norri ja Agopov voiton takuumiehinä tällä kertaa, Nybäck pelasi kuivat ja Sipilä hävisi, pelissä nähtiin siirtojen 17. - 19. välissä mielenkiintonen tornimanööveri jos livelauta ei vaan sattunut sekoilemaan?

2.10. kommentti

Tänään on viimenen lepopäivä ennen viimeistä kierrosta joten allekirjoittanut lähtee juhlistaan syntymäpäiväänsä tyyli-ihmisten tapaan :)

Linkkejä:

tulossivu
livepelien seuranta
päivitettyjä kokoonpanoja
virallinen kisasivu (vaatii rekisteröinnin)

14 kommenttia:

Pekka Sassi kirjoitti...

Hei,hienoa kun pääsee näppärästi seuramaan olympialaisten pelejä täältä Pohjois-Suomen Shakkiblogin kautta. Kiitti Ate!

Marko Tauriainen kirjoitti...

No joo, objektiivisesti tasatulos Mongoliaa vastaan on lähes odotustulos ja siksi ihan siedettävä, aina kun ei voi voittaa. Varmaan joukkue lähti hakemaan voittoa, mutta joskus takavuosina näistä saattoi tulla pahasti turpaankin.

Vai Khanti-Maistissa? :-D No se sopii hanttapuleille.

ATE kirjoitti...

Bändi kiittää ja hajoaa!

Khanty-Mansiysk lienee virallinen kirjotusmuoto mutta miten se sitten Suomeksi pitäs kääntää jos haluttas olla oikeaoppisia?

Khankiittääsinua-miesiysk? :)

Marko Tauriainen kirjoitti...

Jonkin verran yhtäläisyyksiä kahden vuoden takaisiin Dresdenin kisoihin. Nyt Suomi on pistein 7/10 sijalla 35 (16.-38.) ja nelospöydällä Sipilän tulos 4,5/5. Dresdenissä viiden kierroksen jälkeen Suomi sijalla 29 (17.-31.) ja nelospöydällä Karttusella tulos 4,5/5.

Osmo kirjoitti...

Voi möksötys, myöhästyikö Tomi Australia-pelin alusta :(((((( :@@@@@
Kärkipöydällä Ivantshuk-Jobava on lähtenyt melko värikkäästi liikkeelle.

Osmo kirjoitti...

Tai kännykkä soi tai sairastui juuri ennen pelin alkua. Silti mökmökmökmök

Vilka kirjoitti...

Tomi on kipeenä. Muilla lievempiä oireita.

Osmo kirjoitti...

:/ Jospa ens kierroksella tulis jo puolikuntoisena voitettavaa vastusta niin ehtis tervehtyä

Osmo kirjoitti...

Yiapanis-Sipilä 1.d4 Rh6!

Roope kirjoitti...

luulenpa ettei siellä mitään rh6:a pelattu

Osmo kirjoitti...

eipä viisastella siellä :@

Marko Tauriainen kirjoitti...

Livelaudoilla tapahtuu kummallisia juttuja. Eilen mm. Olav Seppin pelissä peli päättyi muka valkean siirtoon Dg6+, joka oli suora mammansyöttö. Mutta eihän siinä oikeasti niin tietenkään käynyt.

Jos Sipilä pelasi Rh6, niin kyllä se kertoo yhtä paljon Vilkasta kuin livelautojen toimivuudesta.

ATE kirjoitti...

Itse en sinällään kummastele näitä Sipilän avauksia, eikös se jossain nuorten arvokisoissa pelaillu 1. h4 ja sai sillä pisteitä... siitä oli Pihlajasalon Hannu kirjotellu raporttia Suomen shakkiin. En muista tosin mikä numero on kyseessä.

Elikä olisiko loppujen lopuksi yllättävää jos Vilka pelaisi 1. d4 Nh6?

Marko Tauriainen kirjoitti...

Ei se yllättävää ole. Oikeastaan päinvastainen tilanne yllättäisi enemmän.