tiistai 29. syyskuuta 2009

Shakkiperinteen keräys

Suomen Shakki ja ShakkiNet julistavat kaikille avoimen shakkiperinteen keräyksen.
Suomessa ja muualla maailmassa kerätään runsaasti eri harrastusten ja ammattialojen kansanperinnettä: sanastoa, kaskuja ja anekdootteja. Aineistoa sekä talletetaan arkistoihin tutkijoiden käytettäväksi että kerätään julkaistavaksi hauskuuttamaan suurta yleisöä.

Tämän keräyksen ensisijainen tarkoitus on saada suomalaisen shakkiyleisön ulottuville kaikki se kerhoista ja pelimatkoilta kumpuava huumori, joka on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta. Shakkihan ei ole ainoastaan vakavamielistä henkistä kamppailua, vaan myös hauska ja sosiaalinen peli.

Keräämme seuraavanlaista aineistoa:
-Shakkisanastoa: terminologiaa, murre- ja slangi-ilmauksia, hokemia, lentäviä lauseita, sanontoja, vitsejä.
-Tositapauksia elävästä elämästä: kommelluksia peli-illoista, turnauksista ja pelimatkoilta, sellaisia tapauksia, joihin liittyy jokin humoristinen tai erikoinen elementti.
-Hölmöimpiä kysymyksiä, joita shakkia tuntemattomat maallikot ovat esittäneet meille pelaajille.

Kerättävä aineisto tai valikoima siitä on tarkoitus julkaista joko erillisenä kirjana tai pienissä erissä Suomen Shakissa ja/tai ShakkiNetissä, riippuen aineiston määrästä ja laadusta. Aineiston määrää ei ole mitenkään rajoitettu, pikemminkin päinvastoin, mutta yksikin hyvä tarina on tervetullut. Jotta saisimme aineistoa runsaasti, arvomme lähettäjien kesken kirjapalkintoja. Lähettäjät sitoutuvat luovuttamaan aineiston julkaisuoikeuden keräyksen järjestäjille, joko omalla nimellä tai halutessaan anonyymisti.

Muistutamme, että sana on vapaa. Julkaistavat tarinat ja sanasto voivat osaltaan kohottaa shakin imagoa Suomessa ja tuoda lajin pariin uusia harrastajia. Tärkeintä on kuitenkin jakaa omat kokemukset muiden kanssa ja saada kaikki hienot tarinat myös muiden harrastajien luettaviksi.

Aineistoa kerätään maaliskuun 2010 loppuun saakka. Keräyksen käytännön toteutuksesta vastaa toimittaja, VTM Antti Parkkinen.
Aineisto pyydetään lähettämään mieluiten sähköpostitse osoitteella antti.parkkinen@shakki.net tai postitse osoitteella Suomen Shakki, Väinämöisenkatu 36 B 31, 33540 Tampere.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Shakki on älypeli.

Tällaisista perinnekeräyksistä on vain haittaa shakille. Pahimmassa tapauksessa perinnekeräyksen kohteella on ollut p_kat housuissa ja hän on ollut tukevassa humalassa. Ja sitten hänen toilailujaan muisteltaisiin.

Siis shakkikerhoista ja -kilpailuista pitäisi saada perinnettä mahdollisimman liukkaasti ulos.