sunnuntai 1. helmikuuta 2009

RaahLi 50-vuotta

Jutun on kirjoittanut Jukka Peltomaa

Tässä Raahen Linnoituksen 50-vuotis historiikki, jonka kirjoitin blixtien käsiohjelmaa varten..

RAAHEN LINNOITUS

Raahen Linnoituksen toiminta alkoi Raahen Työväenopiston alaisuudessa 1958 ja perustava kokous oli 22.1.1959, jolloin seura sai nimekseen Raahen Työväenopiston Toverikunnan Linnoitus, ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Bo Jäderholm. Linnoitus toimi vireästi 60-luvulla, mutta 70-luvulla tultaessa toiminta hiljeni, kunnes Mauno "Rekku" Alanen (1946-1997) viritti toiminnan Rautaruukin shakkikerhon puitteissa vuonna 1980 aloittaen samalla laajan nuorisotoiminnan. Vuonna 1980 aloittaneista nuorista seuran toiminnassa ovat edelleen mukana Lauri Aapola, Heikki Sarkkinen ja Jukka Peltomaa. Syksyllä 1982 Raahen Linnoitus oli Suomen Shakkiliiton jäsenseura ja pelaajat alkoivat osallistua selo-turnauksiin.

1980-luvulla Linnoituksen toiminta oli erittäin vireää käsittäen peli-illat tiistaisin ja torstaisin. Vuodesta 1983 lähtien Linnoitus on järjestänyt viikonlopputurnauksen Pyhäin miesten päivän tienoilla marraskuun alussa. Aktiivisimpana aikoina järjestettiin myös toinen turnaus (alkuvuosina 7 kierrosta 1h+1h miettimisajoilla) keväällä huhti-toukokuussa. 1980-luvulla Linnoitus aloitti pelaamisen joukkueliigassa ensin alue- ja maakuntasarjoissa ja myöhemmin I divisioonan Pohjois-Lohkossa, ottaen tosin aina välillä vauhtia II divisioonasta. Linnoitus oli myös aktiivinen osanottaja 80- ja 90-luvun kalottiotteluissa Pohjois-Ruotsia ja 80-luvun mukaviin shakkiperinteisiin kuului myös jokasyksyinen 8-10 pöydän ystävyysottelu Oulun yliopiston matemaatiikan laitosta vastaan.

1990-luvun alun laman myötä alkanut yleinen shakin harrastuksen väheneminen Suomessa kosketti myös Linnoitusta etenkin junioritoiminnan merkittävänä vähenemisenä. Kovempi isku tuli kuitenkin syksyllä 1997, kun Mauno "Rekku" Alanen menehtyi nopeasti edenneen sairauden takia. Rekku oli ollut kerhon primus motor, joka keräsi porukan viikonlopputurnaus- ja joukkueotteluihin ja tarjosi myös keltaisen Volkswagen Kleinbusin kyytivälineeksi. Rekun poismenon myötä raahelaisten turnausosallistuminen väheni merkittävästi ja kun junioreista monet siirtyivät opintojen ja työnteon muualle, kerhotoiminta oli vain varjo 80-luvun kulta-ajoista. Peli-illat vähenivät yhteen kertaan viikossa, mutta vaikeuksista huolimatta Linnoitus on koonnut vuosittain joukkueen I tai II divisioonaan ja yhtä perumista lukuunottamatta perinteinen viikonlopputurnaus on järjestetty marraskuun alussa n. 30-40 pelaajan kokoisina.

Rekun jälkeen kerhon puheenjohtajana on toiminut Heikki Sarkkinen ja peli-illat ovat nykyisin keskiviikkoisin. Kaudella 2008-2009 Raahen Linnoitus pelaa I divisioonan D-lohkossa ja viikonlopputurnaus järjestetään 31-1.11.2009. Raahen Linnoituksen riveissä pelaa nykyään kolme vähintään shakkimestarin tittelin omaavaa: Seuran oma kasvatti Aki Pitkäaho (M 2002) ja Kajaanin Shakinystävistä Linnoitukseen siirtyneet Osmo Kauppila (M 2001, FM 2007) ja Roman Hautala (M 2002)

Ei kommentteja: