keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Pohjois-Suomen liigajoukkue?!

Laitoin uuden äänestyksen pystyyn ja samalla toivon lukijoilta kommentteja sekä puolesta että vastaan, mitä hyviä ja huonoja puolia tämmöinen ajatus sisältää? Minkälaisia ongelmia tässä on ja miten ne ratkaistaisiin?

Nyt keskustelua pystyyn! Kommentoikaa mielipiteenne ja perustelkaa tai muuten vaan kommentoikaa! Kommentit toivotaan tulevan omalla nimellä.

Jos joku ei tiedä miten kommenttiin saa oman nimen niin sieltä kommentin jälkeen löytyy valikko jossa on vaihtoehtona nimi/url-osoite mutta nimi riittää täytettäväksi, url ei ole pakollinen.

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisi samalla laittaa äänestyksen Grand Prix-sarjan voittajasta. Se olisi mielenkiintoinen, itselläni on jo selvä näkemys tulevasta mestarista...

TN kirjoitti...

Kuka maksaa liigajoukkueen pelimatkat?
Mistä sponsoreita?

Anonyymi kirjoitti...

Valtio kustantaa

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän ne matkojen maksut aina jotenki hoituu.. Jos ei muuta niin pelaajat maksaa, vaikka ite sitten. Ensimmäinen tehtävähän on edes nousta sinne liigaan.

Anonyymi kirjoitti...

Urheilullisuus puoltaa menestyksen tavoittelua parhain mahdollisin voimin.

Mutta. Oletetaan, että jokin pohjoisen joukkue on nostanut itsensä liigaan. Herää kysymys: kannattiko ?

1. Matkakilometrejä liigassa kyllä riittää, vaikka liitto laatisikin sarjaohjelmaan tuplakierroksia. Kuka maksaa ?

2. Pelaajien taso. Riittävätkö rahkeet liigatasolle ?

3. Sitoutumisen aste. Kun pelinä on EtVas - Pohjoinen, on edessä viikonloppu rautateillä. Kuinka moni avauskokoonpanosta lähtee mukaan ?
Mitä pitäisi ajatella, jos puolet kaudesta eli vierasmatsit on 2 luovutusta + 6 kissojen ja koirien avulla haalittua tuupparia...

Siis: järkevä liiganousu vaatii tukun rahaa sekä kovia joukkueeseen sitoutuneita pelaajia. Löytyykö ?

Anonyymi kirjoitti...

Pääasia onkin vittuilu etelä-Suomen liigajoukkueille. Samaa voi kysyä toisin päin, kerhojen pitää matkustaa Ouluun

Anonyymi kirjoitti...

On se ny kumma ku on tarvittavan kovatasoset pelaajat kuitenkin kasassa liigaa nousemiseksi mutta ei ole sitten motivaatiota kasata joukuetta kun ruvetaan itkee että kumminkin sieltä tiputaan pois samantien, ilmeisesti kaikki ovat tyytyväisiä 1 divarissa pelaamiseen...?!?

ATE kirjoitti...

Anonyymit vaan keskustelee ja esittää vasta-argumentteja, outo äänetystilanne siihen nähden, kirjotelkaapa niitä kommentteja omalla nimellä vaikka epäilen vahvasti että selkärankaa suurimmalta osalta siihen ei löytyne....

JL kirjoitti...

Kannattaa katsoa ensi kausi, onko SM-liigaan resursseja.

Jos menestyvä liigajoukkue halutaan, sen takana pitää olla Lappi ja koko Pohjanmaa. Eli kaikki kerhot Seinäjoelta pohjoiseen päin. JyväsShakki hommaa joukkueen Keski-Suomesta.

Eli pelataan ensi kausi katsellen ja luodaan Pohjois-Suomen joukkue sitten, kun se tuntuu tarpeelliselta.

T. Jouko L

Roope kirjoitti...

Tuollaiset Joukon kommentit ovat niin perinteisiä, huoh...
Montakohan vuottakin tätä on vain katseltu ja mietitty. Puhetta on ollut, mutta yleensä se jää siihen, että päätetään "miettiä" vielä vuosi.
Jos kauden lopussa ollaan vielä sitä mieltä, että liiga tulisi liian kalliiksi, niin voihan liigakarsinnan luovuttaa. Jos sinne asti edes pääsee...
Eihän sen kovan joukkueen kokoamisessa edes suuria toimenpiteitä tarvitse tehdä -> Kauppila,Ridge,Frans siirtyis vaan ossiin.
Kun joku tuolla mietti, kuinka tuskallista se olisi meille lähteä matkustamaan yhteen otteluun Helsinkiin, niin samahan se on myös Etelä-Suomen joukkueille. Kun etelän joukkueet lähettävät heikon joukkueen Ouluun, saamme siitä helposti sarjapisteitä ja säilyminen liigassa helpottuu.

Heikki kirjoitti...

Ja kun asiaa kypsytellään vielä vähän enemmän, tullaan siihen tulokseen että koska nykyisellä Raahlin joukkueella voi myös täysin nousta liigaan,niin tuo Roopen heittämä ajatus siitä että etelän porukat tulee huonolla joukkueella antamaan helppoja pisteitä toteutuu vielä paremmin Raahessa pelattavissa kotiotteluissa. Raahe on kaupunki johon ne etelän vetelät ei pääse edes junalla! Eli sieltä lähtee silloin kaiken maailman tuuppareita liikkeelle pikkubussilla aamulla neljän aikaan täydessä kännissä, vaikka kuinka pelattais liigaa. Joten Roope ja kumppanit, tervetuloa vaan Raahlin joukkueeseen!

Sauli Huovinen kirjoitti...

Ei Ouluun tulemisessa ja Oulusta lähtemisessä ole mitää suurta vaivaa koska lentokoneet kulkee. Joku kysyy mistä rahat. No eipä sinne kannata pyrkiä jos ei rahoitus ole kunnossa. Elikkäs alakaas homma niitä rahoittajia, Mukavaa olisi nähdä pohjoisen joukkue liigassa.

Anonyymi kirjoitti...

Puolella etelän joukkueista ei olisi vieraspeliä Raahessa. Toisesta puolikkaasta kullakin reissuja olisi tasan yksi. RaahLilla kuitenkin olisi 3-5 reissua etelään ohjelmasta riippuen.

On helpompi ylipuhua/houkutella/painostaa joukkue tekemään yksi matka kuin neljä matkaa. Vertailu "samahan se on etelän joukkueilla..." ontuu.

Jos kärkipelaajien matkavalmius ei ole kunnossa, sääliksi käy manageria. Mikäli joukkue on repaleinen ja käydään Helsingissä ottamassa pataan sekä joukkueena että henk.koht., varapelaajiksi halukkaita ei ehkä ilmaantune runsaasti. Viikonlopun vievä hukkareissu tarjolla, lähdethän ilomielin ?

Jos ei pelaajia, ei joukkuetta. Ottelun luovuttaminen tarkoittaa sarjapaikan menetystä.

Tippuminen toisaalta onnistuu, vaikka paras A-ryhmä olisikin mukana.

1. Kauppila 2291
2. Kiuttu 2219
3. Vinke 2198
4. Pitkäaho 2163
5. Haataja 2151
6. Valli 2150
7. Kononen 2126
8. Wallin 2101

Hyviä pelaajia ja nuoret kehittyvät edelleenkin. Mutta ei noilla kuuhun mennä.

Wallin kirjoitti...

Vai että etelän variksilla housut tutisee

Frans kirjoitti...

Porukka vaan winee kuinka kamalaa siellä liigassa olis pelata. Valittavat anonyymit löytyy kuitenki jostain etelän kerhoista.

Eihän tuolta liigasta voi mihinkään tippua jos me ei koskaan sinne noustakkaan. Saatais nyt aluksi kasattua nuo Pohjois-Suomen kärkipelaajat saman seuran alle, ku siitä on jo puhuttu ihan tarpeeks kauan.

Mää oon ainaki katellu tätä shakkilaakson kattelua jo tarpeeks monta kautta. Ei tässä tartte oottaa vaanko samoi pelaajii jotka jo kerran siirty Kasy:stä RaahLi:in.

Näytettäis etelän variksillekki, että pohjosessaki pelataan shakkia.

ATE kirjoitti...

Ei välttämättä pelkästään etelän-jannut ole näitä jotka vastustaa asiaa, voi hyvinkin olla tämmönenkin ajatus taustalla että nämä henkilöt jotka on vakiinnuttaneet paikkansa pohjois-suomen 1. divariseuroissa alemmilla pöydillä niin kausi pitäisikin pelata ylemmillä pöydillä ja todennäköisesti 2 näistä seuroista tulisi tippumaan divarista.

Sehän on myös fakta että liigaohjelma ei suosi pohjoisen joukkuetta koska matkustelua tulisi enemmän johtuen liigan päätöskierroksesta joka pelataan tuplaviikonloppuna oletettavasti shakkikodissa.

Kuinka moni olisi loppujen lopuksi sitten valmis maksamaan omasta pussista matkan etelään julkista liikennettä hyödyntäen? Työttömänä voin sanoa että rahkeet ei siihen kovinkaan usein riittäisi ja entäs sitten perheelliset, ei heilläkään aina ole mahdollisuutta lähteä pelaamaan että todennäköisesti tämän dream-teamin kokoonpano tulisi elämään. Kotiottelut olisi taas ihan oma lukunsa, siihen ei olisi kovin vaikea houkutella pelaajia.

Mutta tämä kirjotus ei tarkoita että vastustaisin ideaa, päinvastoin kannatan että tämmöinen muutos tulisi, eihän munakasta saada munia rikkomatta. Suurimmaksi kysymykseksi jää vain rahoituksen järjestäminen mikäli nousu toteutuu.

Anonyymi kirjoitti...

Vastustaminen on eri asia kuin pohtia, onko liiga järkevä tavoite.

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Kerrotkos ATE ihan nimeltä ketä P-Suomen divaripelaajia epäilet näin epäshakillisesta ja epäpohjoissuomalaisesta toiminnasta? Jos mun nimi löytyy ko. listalta niin voin kertoa, että itse pelaan aina mielelläni mahdollisimman korkealla pöydällä, sarjatasosta riippumatta.

Mitä tulee keskusteluun varsinaiseen aiheeseen eli Pohjois-Suomen "liigajoukkueen" kokoamiseen, niin sitä en vastusta. Päinvastoin. Hieno juttu, jos löytyy joukko sitoutuneita pelaajia, joilla taidot, motivaatio, raha-asiat ja työ- ja perhe-elämä mahdollistavat nousun liigaan ja mielellään vielä siellä pysymisen. Itsekin haluaisin tällaiseen mukaan, jos (ja kun) selo-luku riittäisi :(. Mutta vastustan sitä, että myös kaikki wannabe-liigapelaajat siirtyisivät eliittijoukkueen perässä Oulun Shakkiseuraan, minkä seurauksena Raahesta ja Shakkilaaksosta yksinkertaisesti loppuisi pelaajat. Mikä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Suomesta OSSilla olisi ehkä yksi joukkue liigan hissijoukkueena ja toinen divarijoukkueena, jonka lähin vastustaja löytyisi ehkä Jyväskylästä. Oulun Shakkiseura, vaikka rikas seura onkin, tuskin kauaa pystyisi rahoittamaan näitä joukkueita, ainakaan nykyisillä turnaustuotoilla. Ennen pitkää pitäisi siis käväistä pelaajien kukkaroilla, mikä tuskin ainakaan motivoisi, saati vahvistaisi liigajoukkuetta.

Eli ATE, olet siltä osin oikeassa, että P-Suomesta löytyy "alempien pöytien" divaripelaajia, jotka vastustavat kahden pohjoisen joukkueen tippumista 1-divarista!

TN kirjoitti...

Ei OSS nyt mikään rikas seura enää ole. Pelaisin minäkin ylemmillä pöydillä, jos vahvuuslukuni riittäisi. Paljon keskustelua tämä liiganousu herätti.

ATE kirjoitti...

Enpä tässä nyt ala ketään nimeämään, heitin vaan tommosen ajatuksen ilmaan että sekin voi olla mahdollista, mutta voinhan toki olla väärässäkin.

OSS suhteen siinä jäisi aika monelta seuran jäseneltä jäisi myös edustuspelit pelaamatta jos seura kasattaisiin sinne nimittäin OSS2 sekä 3-joukkue löytyy vasta 3-divarista.

Hieman kakspiippunen juttu hyvät pelaajat haluaa muutosta mikä on ymmärrettävää ja me jotka ei mahduta mukaan niin ei välttämättä kaikki voida hyväksyä asiaa.

Vaihtoehtojahan lopulta on kaksi: a) asiat pysyy ennallaan ja kaikki ei ole tyytyväisiä b) muutos tapahtuu ja kaikki ei ole tyytyväisiä

ATE kirjoitti...

"Mutta vastustan sitä, että myös kaikki wannabe-liigapelaajat"

Jukka, ketä/mitä tarkoitat wannabe-liigapelaajilla?

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Enpä tässä ala nyt ketään nimeämään, olen vaan saanut sellaisen käsitykseen että tuohon mahdolliseen liigajoukkueseuraan olisi siirtymässä varamiespaikkojen toivossa myös sellaisia pelaajia, joiden vahvuus ei tuohon dream team -kahdeksikkoon riitä eikä toisaalta ole edes varmaa, että löytyy kahdeksan pelaajaa, joilla oikeasti taidot, aika ja motivaatio riittävät pitkiin vierasotteluviikonloppuihin, mutta voinhan toki olla väärässäkin.

Toisaalta eipä minulla ole minkään valtakunnan oikeuksia määrätä missä joukkueessa kukin pelaa, luonnollisesti jokaisella shakin harrastajalla on oikeus valita seuransa itse, niin kuin myös seuralla pelaajansa, mutta toivoisin, että mahdollisen "liigajoukkueen" lisäksi Pohjois-Suomessa riittäisi tasokkaita pelaajia myös kahteen, ja tietenkin mielellään useampaankin, divarijoukkueeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Hola shakkiveljet!

Rankan työpäivän päätteeksi lueskelin pitkästä aikaa shakkiblogia ja huomasin, että täällähän on käyty vilkasta keskustelua. Työkoneelta en tietenkään osaa (en siis muista mitään salasanoja) loggautua sisuksiin, joten vissiin tämä viesti sitten tulee anonyyminä. Lopussa oleva allekirjoitus paljastaa valveutuneille blogin seuraajille, että kenestä on kyse.

Itse olen ollut pitkän aikaa sitä mieltä, että P-Suomen kovimmat pitäisi saada samaan seuraan (vaikka itse en edes kuuluisi top 8-porukkaan). Minulla ei kuitenkaan ole mitään ratkaisua siihen, että miten se käytännössä hoidettaisiin parhaiten. En aio nyt enkä tulevaisuudessa esitellä mitään malleja miten homma minun mielestäni hoidettaisiin parhaiten. Toivon lämpimästi, että jonain päivänä meillä on iskukykyinen joukkue (siis, että parhaat ovat samassa seurassa). En aio hämmentää lusikallani soppaa tämän enempää. Vanhemmat herrat muistanevat mitä minun lusikan hämmentäminen on saanut aikaan.

Olen täysin tyytyväinen nykyisen seurani toimintaan ja minulla ei ole tällä hetkellä mitään tarvetta vaihtaa seuraa. Toki jos jotain järisyttävää tapahtuu siirtolistoilla, niin sitten tilanne punnitaan uudestaan.

Niin ja älkää unohtako listoilta muutamia vanhoja sotaratsuja (Kilpi, Tyni, ...).

Terveisin,

Ridge

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Pohjois-Suomen eliitti!

Ajatus parhaan mahdollisen joukkueen muodostamisesta on aina kiinnostava lajia seuraaville ja motivoivaa pelaajille.

Pohjois-suomessa on tällä hetkellä kolme toiminnaltaan huomattavan aktiivista seuraa: OSS, RaahLi, sekä ShLaakso. OSS:lla on pitkät perinteet, mutta viime vuosien aikana mm. RaahLin Heikki Sarkkinen ja ShLaakson Jouko Lauronen ovat tehneet paljon työtä pohjoissuomalaisen shakin eteen.

Eritysesti ShLaaksossa on panostettu nuorisotoimintaan, ja he ovat työllään auttaneet useita tämän hetken nuoria pohjois-suomen kärkipelaajia.

Nämä nuoret ovat kunnianhimoisia, ja haave liigapaikasta sisältää ajatuksen kovemmista vastustajista, mitä he todella tarvitsisivat.

Ajatus yrittää liiganousua pohjoissuomalaisin voimin ei ole uusi: sitä yritettiin 11 vuotta sitten OSS:ssa. Nousu epäonnistui, ja vaikka sitä seuranneiden seuranvaihtorysän syitä on esitetty useita, taustalla painoi varmasti pettymys sekä epäusko siihen, että liigapaikka saavutettaisiin.

Vaikkei asiaa pidäkään liioitella, lopputuloksena oli useita tulehtuneita välejä puolin ja toisin, Ridge voi esimerkiksi valistaa nuoria lisää tästä aiheesta.

Nopea vilkaisu selolistalle ja ykkösdivisioonan C-lohkoon kertoo sen, että (ainakin) ensi kaudella vastaan asettuu Jys, joka tarpeentullen käyttäisi tärkeimpään otteluun myös ulkomaisia vahvistuksia. Vaikka pohjois-suomella olisi absoluuttinen maksimikokoonpano, mahdollisuudet voittoon olisivat melkoisen pienet. Tämän jälkeen olisi liigakarsinta, ja liigasta on vielä vaikeampi löytää joukkuetta, joka olisi kovin helposti lyötävissä.

Puhumattakaan siitä, että käytännössä ajatus pelaavasta maksimikokoonpanosta on aikamoisen utopistinen. Vaikka shakinpelaaminen on vähentynyt, sm-liigan taso on syystä tai toisesta viime vuosikymmenen aikana noussut koko ajan. Olisiko syytä pohtia, kuinka todennäköinen liiganousu olisi?

Nuoriso, teillä on täysi oikeus vaihtaa seuraa vapaasti. Mutta toivottavasti ette unohda, kuinka paljon esimerkiksi Jouko Lauronen perheineen on teidän pelaamista omalla työllään auttanut.

Sauli Huovinen kirjoitti...

Aika typerää jättää mainitsematta Sh-77 nuoret.

Tulihan Sh-77 pelaajille viime vuonnakin nuorten sm kisoissa hopeaa ja kultaa. Hopeaa alle 12v sarjassa Jere Huovinen ja kultaa alle 10v sarjassa Qiuy Zhou.

Ei mielestäni huono saavutus.