tiistai 27. marraskuuta 2012

Fair Play-palkinto

Käpylän shakkikerhon viikonlopputurnauksessa (23. - 25.11.) jaettiin poikkeuksellisesti fair play-palkinto, jonka sai Samu Ristoja, annetaanpa KäpSK sihteerin Kimmo Teleniuksen kertoa tarkemmin:


"Sattuipa turnauksessamme seuraavaa:

kierros on vahvasti lopuillaan, kun Samu Ristojan vastustaja pyytää paikalle toimitsijaa. SR:n vastustajan aika (30 sek.inksusta huolimatta) on loppu, SR: kellossa n. 13 min ja asema laudalla tasan. Aikansa ylittänyt pelaaja vetoaa vialliseen kelloon...Ilmoitin ajankohdan ko. huomautukselle olevan kovasti myöhäinen ja kerroin turnaushenkilöstön näkökulmasta tuloksen olevan yksiselitteisesti 1-0.

Pyysin pelaajia odottamaan hetken,
kävelin kellon kanssa paikalla olleen FA Timo Munukan luokse: checkasimme yhdessä kellon toiminnan ja totesimme sen moitteettomaksi. Palasin pöytään, jolloin pelaajat ojensivat minulle allekirjoitetut remissi-
pöytäkirjat. SR ei halunnut voittoa aikansa ylittäneestä vastustajasta, koska asema oli shakillisesti tasan.

Paria aamukierroksilla kokonaan pommiin nukkunutta pelaajaa lukuunottamatta useimmat pelaajat käyttäytyivät varsin korrektisti, mutta ylläkuvattu tapahtumasarja poikkesi oletusarvosta sen verran,
että päätimme palkita Samun."

Mielestäni juttu ansaitsee julkaisun, sillä en muista itse, että missään turnauksessa olisi jaettu vastaavaa palkintoa. Samu Ristojalle myös iso hatunnosto, sillä moni olisi ottanut hänen sijassaan pisteen ilman kummempia tunnontuskia.

Myös lukijoille voisin tässä suunnata kysymyksen, että pitäisikö tätä palkintoa jakaa myös muissakin turnauksissa, vaikka shakki onkin pääasiassa herrasmiespelin maineessa? Kommentit sitten tuttuun tapaan oman nimen kera.

3 kommenttia:

JoukoL kirjoitti...

Toivoisin, että täällä Pohjoisessakin kävisi näin.
Toki muistan tapauksen Haaparannassa tai olikohan se Kemissä, kun ruotsalainen GM suostui kanssani tasuriin tilanteessa mustalla K+D ja valkealla K+s (solttu h7:ssa ja musta K liian kaukana).

TheLionheart kirjoitti...

"Vanhaa" ilahduttaa kovasti reilu, herrasmiesmäinen - sanoisinko ritarimainen - toiminta! Hienoa Sir Samu - saakoon esimerkkisi seuraajia!

Terv. Riku R

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Itselläni oli vähän vastaava tilanne muutama vuosi sitten eräässä turnauksessa. Jätän nimet mainitsematta vaikka moni lukija varmaan tietääkin mistä tapauksesta on kyse. Pelattiin kellolla, jossa kello laski siirrot automaattisesti ja lisäsi ajan 40 siirron kohdalla. Itse pelasin valkeilla ja pöytäkirjan perusteella olimme molemmat tehneet 40 siirtoa, kun kummassakin kellossa oli enää satunnaisia minuutteja jäljellä. Kello ei reagoinut mitenkään 40 siirtoon ja itse tein 41. siirtoni, kun kellossa oli jotain sekunteja vielä jäljellä. Vastustaja alkoi miettiä omaa 41. siirtoaan ja hänkin oli todennut molempien pöytäkirjasta, että siirrot ovat täynnä. Vastustajan miettiessä huomasin, että hänen kellonsa näyttää viivaa ja hänen aikansa ei siis käy. Kutsuin tuomarin paikalle, koska vastustajallahan oli nyt rajaton miettimisaika. Tuomari saapui paikalle ja julisti vastustajan hävinneen ajanylityksellä. Tässä vaihessa aloimme molemmat näyttää pöytäkirjasta, että 40 siirtoa on varmasti tehty, mutta tuomari pysyi kannassaan, että musta on ylittänyt aikansa. En tuntenut itseäni mitenkään erityisen herrasmiesmäiseksi, mutta harmitti kun mielenkiintoinen asema, joka oli tasainen mutta sisälsi dynaamisia mahdollisuuksia molemmille pelaajile jäi ratkaisematta, ja voittokaan tällä tavalla ei tuntunut reilulta, niin tuntui luonnolliselta ehdottaa tuomarille peliä tasapeliksi, mutta tuomari ei muuttanut päätöstään vaan sain siis koko pisteen vastustajan ajanylityksestä. Tietääkseni asiasta tehtiin valitus ja tuomari sai myöhemmin huomautuksen tapauksesta.

Herrasmiespalkinnosta henkilökohtainen mielipiteeni on, että niitä voidaan ja kannattaa jakaa satunnaisesti, kun joku pelaaja käyttäytyy erityisen herrasmiesmäisesti (kuten Samu ko. tilanteessa). Mutta ei kai turnauksia nyt voida kuitenkaan alkaa mainostamaan sillä, että turnauksessa jaetaan herrasmies-palkinto. Tokihan se saattaisi lisätä korrektia käytöstä turnauksissa, mikä on ilman muuta hyvä asia, mutta saattaisi johtaa melko koomisiin ylilyönteihin, jos pelaajat alkaisivat kilpailemaan keskenkään herrasmiesmäisyydessä.