lauantai 24. syyskuuta 2011

Black was OK!


Oulun Shakkiseuran kerhoilloissa pelataan nyt perinteistä pitkän pelin syysturnausta ja pikapelaajat ovat vähissä, joten pelasimme torstaina Anssi Mannisen kanssa viiden 10 + 10 min pelin ottelun toisessa luokassa*. Musta oli tosiaankin valttia, sillä kaikki pelit päättyivät mustan voittoon.

Ensimmäisessä pelissä minulla oli valkeat ja Anssi valitsi daamigambiitin Lasker-puolustuksen. Anssi avasi K-asemansa liian rohkeasti ja sainkin lupaavan näköisen hyökkäyksen, mutta 10 min aika ei riittänyt voittojatkon löytämiseen ja hävisin ajalla, viimeisillä sekunneilla blunderoin vielä daaminikin.

Toisessa pelissä Anssi pelasi daami-intialaistani vastaan Manninen-Shredder-gambiittinsa. Edellisten kohtaamisten perusteella olin valmistellut kumoussiirron, joka yllätti Anssin täysin. Valkea sai edelleen sotilastaan jonkin verran kompensaatiota ja mustan linnoittamaton asema näytti hetken aikaa jo huolestuttavalta. Pakoruutu kuninkaalle siirrolla f6 stabiloi kuitenkin aseman ja sotilaan ylivoima ja parempi lähetti varmisti mustan edun. Tällä kertaa Anssi oli ajautunut aikapulaan ja tilanne tasoittui helposti 1-1:een. Kumoussiirron tehokkuus yllätti vähän itsenikin. Alokasmainen virhe allekirjoittaneelta pelata se tämmöisessä harjoituspelissä, kun oikeaan aikaan oikeassa paikassa sillä olisi voinut tienata jopa muutaman selo-pisteenkin :( No, saipahan Mannisen Houdini kakkonenkin pohdiskeltavaa vähäksi aikaa.

Kolmannessa pelissä Anssi pelasi Tarrasch-puolustusta. Maanantain pikapelissä voitin Anssin ko. muunnelmassa ja kuukauden velo-pelissä Anssi onnistui aikapulassani pelastautumaan matilta ikuisella shakilla, mutta tällä kertaa päädyttiin asemaan, jossa Anssi sai vahvan ratsun ruutuun c4 ja itselleni jäi huono mustaruutuinen lähetti sotilasketjun d4-e3-f2-g3-h2 taakse. Pysäyttäessäni Anssin vapaasotilasta a-linjalta Anssi sai voittoisan kuningashyökkäyksen heikentyneellä K-sivustallani.

Neljännessä kohtaamisessa Anssi avasi englantilaisella pelillä ja sai lähettiparin ja voimakkaan aloitteen D-sivustalla. Sain kuitenkin vastapeliä Anssin K-asemaa vastaan, jota hän oli heikentänyt siirroilla h3 ja g4 jättäen mustaruutuisten lähettien vaihdon jälkeen ratsuilleni vahvan pisteen f4. Anssi yritti ratsunuhrauksella läpimurtoa D-sivustalla, mutta laskuvirheen takia menetti sekä ratsun että syntyneen vapaasotilaansa. Epätoivoisessa tilanteessa Anssi blunderoi vielä torninsa ja tilanne tasan 2-2.

Viidenteen eli ratkaisupeliin arvottiin taas värit ja sain (valitettavasti) valkeat. Anssi turvautui taas Lasker-puolustukseen, joka yksinkertaistui torni-loppupeliin, jossa erehdyin pelaamaan tornini onnettoman passiiviseen asemaan, minkä jälkeen Anssi sai helposti itselleen rinnakkaiset vapaasotilaat D-sivustalle, jolloin peli oli ratkennut ja otteluvoitto siis puuntuuppaajalle 3-2.

* toinen luokka tarkoittaa tässä siis kirjaimellisesti lyseon luokkahuonetta, ei pelitasoa. Itsehän olen vain ensiluokkainen pelaaja ja Anssi omasta mielestään vähintään kolmannen ellei jopa neljännen luokan pelaaja :)

2 kommenttia:

Anssi Manninen kirjoitti...

Eka pelissä oli mustalla voittoasema loppu puoella peliä koko ajan kun sitä pikaisesti tsekkasin Houdinilla. Valkean vastahyökkäys ainoastaan näytti vaaralliselta. Ja toinen häviöni jotain ihan käsittämätöntä tumpelointia. In sum, Peltomaasta ihmeen hyvin oli vastusta. Normaalisti pika- ja nopeassa shakissa hän on pelkkä heittopussi.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Neljännessä kohtaamisessa Anssi avasi englantilaisella pelillä ja sai lähettiparin ja voimakkaan aloitteen D-sivustalla. Sain kuitenkin vastapeliä Anssin K-asemaa vastaan, jota hän oli heikentänyt siirroilla h3 ja g4 jättäen mustaruutuisten lähettien vaihdon jälkeen ratsuilleni vahvan pisteen f4. Anssi yritti ratsunuhrauksella läpimurtoa D-sivustalla, mutta laskuvirheen takia menetti sekä ratsun että syntyneen vapaasotilaansa."

Tämäkin oli valkean voittoasema. Vieläpä sen ratsun syötön jälkeen valkea olisi voinut voittaa sen mustan d5 sotilaan ja c-sotilaasta olisi tullut vaarallinen vapari. Syötin kuitenkin heti perään sen c-soltun :(

Ottelun lopputulos ei siis kerro ihan kaikkea pelitilanteista. :)