tiistai 27. lokakuuta 2009

Helsingin Sanomien shakkipalstan puolesta

Alla Shakkiblogista lainattuna Marko Tauriaisen aloite liittyen Hesarin shakkipalstan lopettamiseen. Käykäähän kaikki laittamassa nimiä adressiin, tämä on mielestäni vaivan arvoinen asia.

-Osmo

Marko Tauriainen

27. lokakuuta 2009
Helsingin Sanomat on päättänyt lopettaa shakkipalstansa 16. marraskuuta tapahtuvan uudistuksen myötä. Osoitteessa
http://www.adressit.com/shakkipalsta voit käydä allekirjoittamassa adressin shakkipalstan puolesta.
* * *
Helsingin Sanomien shakkipalstan puolesta
Helsingin Sanomat on ilmoittanut, että marraskuussa tapahtuvan uudistuksen myötä shakkipalsta poistuu lehdestä. Uudistus tulee voimaan 16. marraskuuta, ja viimeinen shakkipalsta julkaistaan lehdessä lauantaina 14. marraskuuta.
Sanomalehtien hyvin toimitetuille shakkipalstoille on helppo keksiä heti ainakin kaksi tärkeää tehtävää: toisaalta ne kertovat pelin harrastajille shakkimaailmassa tapahtuneista ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä, toisaalta suurelle yleisölle shakkipalstat tekevät tunnetuksi ikivanhaa peliä, joka on paitsi kahden pelaajan välistä kamppailua myös osa suurempaa filosofista ja taiteellista – jopa poliittista – kokonaisuutta.
Suomalaisissa sanomalehdissä julkaistujen shakkipalstojen historia ulottuu pitkälle aina 1850-luvun alkuun, jolloin turkulainen Åbo Underrättelser aloitti shakkipalstansa. 1900-luvun alkupuoliskolla kymmenet suomalaiset sanomalehdet julkaisivat omaa shakkipalstaansa.
1924 alkanut Helsingin Sanomien shakkipalsta on jatkunut pisimpään yhtäjaksoisesti maassamme. Valtakunnan ykköslehdessä julkaistulla shakkipalstalla on ollut valtavan suuri merkitys lajin harrastajille ja sitä seuraaville.
Niin Pohjoismaissa kuin muualla maailmassakin suuret sanomalehdet antavat reilusti tilaa shakille. Pohjoismaisista lehdistä ainakin Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet (Ruotsi), Jyllands Posten ja Politiken (Tanska), Verdens Gang ja Aftenposten (Norja) sekä Morgunbladid (Islanti) julkaisevat shakkipalstaa. Myös muualta maailmasta voi poimia loputtomalta tuntuvan listan tärkeitä lehtiä kuten Guardian, The Times ja The Daily Telegraph (Iso-Britannia), New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times (Yhdysvallat), Le Figaro (Ranska), The Hindu (Intia), Toronto Star (Kanada), El Pais (Espanja), Neue Zürcher Zeitung (Sveitsi), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Saksa) jne. jne., joiden sivuilla shakkipalsta elää ja voi hyvin.
Me allekirjoittajat pidämme Helsingin Sanomien päätöstä lopettaa shakkipalstansa valitettavana ja toivomme, että lehti julkaisisi edes kerran viikossa shakillisia uutisia tai reportaaseja ja/tai vastaavanlaajuisia kokonaisuuksia kuin ovat olleet lauantaisin julkaistut monipuoliset shakkipalstat.
Näinä aikoina, kun shakki on Suomessa monin tavoin nousussa,
shakin osuutta pitää mielestämme pikemminkin lisätä kuin vähentää!
http://www.shakki.net/blog
http://shakkihistoria.blogspot.com
Marko Tauriainen, päätoimittaja, Suomen Shakki

2 kommenttia:

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Vaikka itse tulee hyvin harvoin Hesaria selailtua, niin kyllä tämä on shakin yleisen mielenkiinnon ja näkyvyyden kannalta erittäin tärkeä juttu. Jos syksyllä 1980 ei olisi ollut Raahen Seudussa shakkipalstaa ja juttua juniorikerhon toiminnasta, niin mahtaisikohan olla shakki allekirjoittaneenkaan harrastuksena...

ATElle aihe-ehdotus seuraavaan poll-kyselyyn: Miten löysit ensimmäisen shakkikerhosi
- sanomalehdestä
- internetistä
- koulun kautta
- työpaikan kautta
- kavereiden kautta
- sukulaisten kautta
- muulla tavoin
- en ole koskaan kuulunut shakkikerhoon

ATE kirjoitti...

Tjoo, laitetaan jahka edellinen äänestys saadaan päätökseen.