maanantai 21. helmikuuta 2011

Kirjeshakin MM-kulta Suomeen.

Kirjeshakin 20. MM-finaali on päättynyt Pertti Lehikoisen voittoon.

Kirjeshakki on vaan nykysin ns. huipputasolla semmonen shakkiohjelmien temmellyskenttä joten en osaa arvostaa tätä niin suuresti mutta uutisoidaan nyt kun kerran nimellisesti se voitetaan. Alla linkki kirjeshakkiliiton uutiseen:

Pertti Lehikoinen MM-kultaa

17 kommenttia:

Jukka Peltomaa kirjoitti...

ATEn arvostuksesta huolimatta loistava saavutus! MM-kulta on kuitenkin MM-kulta eikä siihen kuka tahansa pysty, vaikka olisi millainen tahansa konearsenaali käytössä.

Voisiko kirjeshakkia verrata autourheiluun, enkä tarkoita nopeutta :). Teho lähtee koneista ja ohjelmistoista, mutta ohjaaja puikoissa on kuitenkin se, joka ratkaisee paremmuuden :)

Toni Virrankoski kirjoitti...

Hyvinkin moottoriurheiluun, mutta jos joku ei käytä moottoreita (tietokoneita) ja toinen käyttää korkeintaan polkupyörää, on se silti aikamoinen etu. Jos ei muuten, niin helpottaa työtä ja tuskaa kun parhaat koneet ryskyttäen numeroita murskaa ja analysoi. Ja olkaamme rehellisiä: Ovat aika monstereita pelaajina kun oikein hyödyntää. Noitten koneitten käytöstä voisi jutella laajemminkin, mutta se taitaa olla tabu eikä sitä kumminkaan valvoa voi. Itseäni ei oikein vaan inspiroi koneen postikonttorina toimiminen. Silti onnittelen Lehikoista, ei se mikään helppo saavutus ole. Saas vaan nähdä, noteeraako Suomen tiedotusvälineet mitenkään siihen...

Osmo kirjoitti...

Ei koneen käyttö mikään tabu ole, sitä ei pysty kirjeshakissa valvomaan --> saa käyttää. Huipputasolla ei kirjeshakissa pärjää pelkästään mailaamalla koneen siirtoja, kyllä siinä vaaditaan käyttäjältäkin osaamista. Vaadittava osaaminen ei ole samaa kuin "ennen oli laivat puuta"-kaudella, mutta kyllä se shakkiin edelleen jotekin liittyy :)

Unknown kirjoitti...

Ongelmahan ei niinkään ole koneiden käyttö huipputasolla, vaan se että kun harrastelijoilla on samat ohjelmat käytettävissään, niin huippu- ja harrastelijatasoa alkaa olla mahdotonta erottaa toisistaan. Aloittelijatason turnauksessakin saattaa saada vastaansa Rybkan.

Toni Virrankoski kirjoitti...

Sekä Ozzie että Ari-Pekka puhuvat asiaa, mutta tuo Ari-Pekan kommentti on se mitä minä nimenomaan mietin tuosta. Masiinat tosissaan pienentävät eroa harrastelijan ja pitemmälle ehtineen välillä niin paljon, että vois jo kysyä onko siinä mitään järkeä. "Vahvempaakaan" kohtaan. Jos ei koneet sinänsä ratkaise huipulla, niin huomattavasti ne säästävät sekä aikaa että hermoja, kun ei tartte jokaista varianttia alkaa laskemaan. Tietysti jonkinverran auttaisi tietynlainen kivimuuri-asemien pelaaminen konetta vastaan mutta nykyaikana ei silläkään pitkälle monstereita vastaan pötki.

Toni Virrankoski kirjoitti...

Toki edelleen: Kirjeshakin MM-kultaa ei saada makoilemalla joten jos joku ali-arvostelis täällä Lehikoista, niin voisi siihen sanoa että tekeepä saman itse perässä...Eli ONNEA Lehikoiselle vielä, jos sattuu tätäkin mahtiblogia lukemaan!

ATE kirjoitti...

Edesmennyt Derik Lardot tais olla viimeinen pelaaja joka luotti täysin itseensä kuin shakkiohjelmiin ja en usko millään että Lehikoinen ois tän mestaruutensa voittanu ilman ohjelma-avusteisuutta vaikka sillä ei sinällään ole merkitystä koska ohjelmien käyttö on sallittu.

Mutta kaikki jotka haluaa juhlia jonkun shakkiohjelman maailmanmestaruutta niin saa toki tehdä sen.

Sampsa Nyysti kirjoitti...

Huhhuh ATE, nyt valoja päälle. Ei pelkällä tietokoneella olisi mitään saumaa voittaa tuollaista turnausta. Jos kaikki vaan pelaisivat Rybkan/jonkun muun enginen suositusten mukaan, niin eroja ei juuri syntyisi.

Anssi Manninen kirjoitti...

Aten kannattaisi tutustua tähän kirjaan.. kyllä sen miehen pitää olla edelleen koneiden ohjaksissa:
http://www.jeremysilman.com/book_reviews_rb/rb_md_chss_anlyss.html

ATE kirjoitti...

Sampsa, miksi et muuten pelaa kirjeshakkia jos annat ymmärtää että ne mestaruudet voitetaan ilman koneita?

Voisit meille malliksi voittaa yhden maailmanmestaruuden ja todistaa että olen väärässä?

Ehdot ovat sitten seuraavat:

1. Shakkiohjelmien käyttö kielletty
analyyseihin
2. Et saa soittaa saati kysyä millään tapaa muilta analyysejä (mahdollisuus että ne ovat Rybkan tms. tuotosta)
3. julkaistua shakkikirjallisuutta saat ainoastaan käyttää apuna

Ja lopulta pieksät kaikki kon.. siis ihmisvastustajasi ihan omin ideoin ja voitat maailmanmestaruuden helposti vai mitä Sampsa?

Vilka kirjoitti...

Jäikä ATE:lta "pelkällä" sana huomaamatta? Ikävä kyllä niitä eroja voi myös tehdä ostamalla useita ja uusimpia prosessoreita. Myös suurten pelikokoelmien kerääminen on tärkeää. Jotkut ylläpitävät botteja playchessissa tutkailemassa muiden koneiden pelejä.

ATE kirjoitti...

Tää keskustelu on sitten ihan turhaa jos loppupeleistä kuitenkin kaikki on sitä mieltä että mestaruutta ei voiteta ilman ohjelma-avusteisuutta.

Osmo kirjoitti...

Kaikki tosiaan on sitä mieltä. Useimmat muut ovat vain myös sitä mieltä, että sekin että osaa pelata tietokoneavusteisesti kirjeshakkia paremmin kuin toiset on ihan arvostuksen aiheinen saavutus.

ATE kirjoitti...

No mitä aihetta sitten kaikilla on kitistä jos Lehikoinen voittaa shakkiohjelman AVULLA mestaruuden?

Arvostus kyseistä saavutusta kohtaan ei muutu vaikka miten hienoja verukkeita sille keksisitte.

Minun osalta tämä on loppuunkäsitelty.

Palle kirjoitti...

Palle kätteli... yritetään uudestaan



"No mitä aihetta sitten kaikilla on kitistä jos Lehikoinen voittaa shakkiohjelman AVULLA mestaruuden?
"

Eikö tässä aika hyvä konsensus lopulta saavutettu? Mitään kitinän aihetta ei ole.

Alberto Contador voitti Ranskan ympäriajon polkupyörän (ja kenties jonkun muun :-) ) avulla, Sebastian Vettel Voitti Formula 1:n maailmanmestaruuden auton avulla ja Pertti Lehikoinen voitti Kirjeshakin maailman mestaruuden tietokoneiden avulla. Kovia saavutuksia kaikki, eikä kitinään ole syytä.

Mika Laitinen kirjoitti...

Kai munkin on pakko kommentoida tähän jonkin verran. En tiedä millaista kirjeshakin pelaaminen on, mutta silloin kun itse pelasin aktiivisesti shakkia, käytin lähestulkoon 100% harjoitteluajastani avausten tutkimiseen. En tehnyt sitä sen takia, että se olisi ollut mielestäni viisasta, vaan puhtaasti ainoastaan sen takia, että pidin avausten tutkimista vain yksinkertaisesti älyttömän mielenkiintoisena.

Miksi se sitten mielestäni oli kiinnostavaa? No juurikin sen takia, että kuinka hienoa oli löytää eri asemien totuuksia satojenkin tuntien tutkimisen jälkeen, avittaa konetta näkemään asioita, joita se ei koskaan näkisi, ja löytää esteettisesti tyydyttäviä jatkoja, jotka ovat kaiken huipuksi parhaita pelauksia. Voin myös taata, että 100% ajasta oli shakkimoottori päällä, mutta ilman meikäläistä (tai ilman shakkimoottoria), ei hommasta olisi tullut yhtikäs mitään.

En ole koskaan pelannut yhtään peliä kirjeshakkia piirunkaan verran tosissani, mutta minä uskon, että kirjeshakin viehätys perustuu juuri samoihin asioihin, mistä itse sain aktiiviurallani eniten mielihyvää. Paljon onnea Pertille MM-kullasta!

Fisti kirjoitti...

Tästä jutusta saa aika hyvän käsityksen, mitä kirjeshakki on: http://www.shakki.net/liitot/skl/lehikoinen_by_plaine.
pdf

Suosittelen tutustumaan varsinkin, jos on pitävinään shakkiblogia.

Omasta mielestä kirjeshakin hienous on juuri siinä, että se on ainoa shakin muoto, jossa ihminen vielä voittaa koneen.