sunnuntai 2. elokuuta 2009

Taraus-Turnaus 1.-2.8.

Tampereella järjestettiin vuosittainen Taraus-turnaus, johon tällä kertaa Pohjois-Suomesta lähti 4 shakkiratsua: Tapio Kumpuniemi, Roope Kiuttu, Ari Kotilainen ja Martti "Lhead" Luodonpää. Yhteensä turnaukseen osallistui 34 pelaajaa. Turnaus pelattiin yhdessä ryhmässä

Ennakkoasetelmat:
Turnauksen taso selojen valossa ei varmasti kenenkään päätä huimannut. Vain 4 yli 2000 seloista mukana. Kärjessä Kiuttu 2261, Pohjala 2261, Kosmo 2191, Järvenpää 2162.
Paritukset tehtiin nostalgiseen tyyliin käsin.

1.Kierros
Alussa järjestäjillä sattui pieni kömmähdys, kun pelit käskettiin jo aloittaa, mutta hetken päästä huomattiin että erään pelaajan selo oli merkitty väärin. Täten paritus meni uusiksi. Toisella yrittämällä päästiin kuitenkin matkaan. Ensimmäisellä kierroksella ei yllätyksiä tapahtunut ja ennakkosuosikit niittasivat heikompiaan tasaiseen tahtiin. Omassa pelissäni olin tosin hieman ahdingossa Kari Taivaista 1759 vastaan. Kolmen tunnin väännön jälkeen piste tuli kuitenkin kotiin. Ari ja Martti voittivat.

2.Kierros
Toisella kierroksella kohtasivat oululaiset, Kiuttu-Luodonpää. Ykköspöydällä Kotilainen-Pohjala.
Molemmat pelit lähtivät liikkeelle skandinaavisella. Luodonpää pelasi avauksen huolimattomasti ja sain nopeasti voittoaseman, joka karkasi siiron ajaksi. Martti ei kuitenkaan nähnyt mahdollisuutta nousta takaisin peliin vaan korjasin potin noin 20 siirrossa. Ari sai kylmää kyytiä Pohjalalta, joka nappasi pisteen tarkalla asemapelillä.

3.Kierros
Tämäkin kierros kulki ennakkosuosikkien määräämässä tahdissa. Omassa pelissäni vastustajani Joona Kiiski (2000) ei huomannut muutaman siirron "kombia" ja voitin täten sotilaan ja pian myös koko pelin. Kotilainen hävisi Aimo Heinolle 1642, joka pelasi selolukuunsa nähden erittäin vahvasti. Martti päätti ottaa nopean remissin raskaan päivän päätteeksi Panu Hautamäkea 1813 vastaan. Pohjalan ja Järvenpään taisto ykköspöydällä oli alusta asti tasainen, mutta aikapulataistossa Henri iski Järvenpään kanveesiin.
Ensimmäisen päivän jälkeen ennakkosuosikit jatkoivat puhtaalla.
1-3. Kiuttu, Kosmo, Pohjala 3/3p
4. V. Koivusalo 2,5p

4.Kierros
Ykköspöydällä kohtasi nuoriso: Kiuttu-Pohjala. Pohjalaa ei näkynyt pelipaikalla ja kello tikitti. Eräs pelaajista mainitsi, että nykyisten sääntöjen mukaan 30 minuuttia olisi maksimi aika minkä saa myöhästyä. Pohjala kuitenkin asteli 45 min myöhässä pelipaikalla ja sopuisasti 11 siirron kohdalla sovimme tasapelistä. Eräiden huhujen mukaan Pohjala olisi nukkunut tahallaan liian pitkään... Kotilaisen avaus ei onnistunut suunnitelmien mukaan ja tämä ehdotti tasapeliä vastustajalle (Saku Huiskonen 1694) vaikean oloisessa asemassa. Huiskonen päätti suostua tasapeliin kun kellossa oli enää viisi minuuttia aikaa. Martti voitti vastustajansa helpon virheen seurauksen, melko tasaisessa pelissä.

5.Kierros
1.Pöydällä kohtasivat Kosmo-Kiuttu. Kosmo lähti nopeasti mylvimään kuningassivustalta sisilialaista puolustustani vastaan ja linnoitti pitkästi. Hän ei kuitenkaan huomannut pientä ansaa 15:n siirron paikkeilla ja voitin sotilaan. Valkea uhrasi pian myös upseerin, mutta ei saanut tarpeeksi korvausta, joten hoidin pisteen yllättävän helpon oloisesti kotiin. Ari taisteli kokonaisen pisteen Toni Virrankoskea (1553) vastaan melko suurien vaikeuksien jälkeen. Martti pelastautui tasapeliin Tomi Hakkaraista (1808) vastaan selvästä häviöasemasta.

Oululaisten selomuutokset:
Kiuttu 2261 -> 2279
Luodonpää 1907 -> 1909
Kotilainen 1915 -> 1887
Mainittakoon vielä se, että turnauksen palkinnot olivat mitättömän pienet siihen nähden kuinka valtavassa ryhmässä turnaus pelattiin. Ensimmäiselle 130e 34:n henkilön ryhmässä. Kemissä ensimmäiselle 190e 24:n henkilön ryhmässä... Tässä ehkä syytä miksi KemTS ei osallistunut GP-palkintopottiin.

Lopputulokset
1-2. Pohjala, Kiuttu 4,5/5p
3-4. Kosmo, Järvenpää 4p
jne.

5 kommenttia:

Walle kirjoitti...

HYVÄ ROOPE!!

ATE kirjoitti...

Eino-Leinossa ei ollut kuin 24 osallistujaa mutta siitä huolimatta 1. palkinto oli aavistuksen korkeampi ja saatiin annettua rahaa pottiin sekä 10 euroa lisäksi mitaleihin.

Mutta jokatapauksessa hyvä juttu, vähän jaaritelua ja paljon asiaa :)

Osmo kirjoitti...

\o/ Roope \o/

Aika kovasti tosiaan ovat järjestäjät palveluistaan laskuttaneet. Eino Leinossa jaettiin tosiaan myös parhaalle nuorelle palkinto (olikohan 50e, en enää muista), en tiedä mikä oli tuolla tilanne.
Tässä pitää näköjään alkaa pelaamaan jos meinaa pysyä seloissa Roopen edellä. Ongelmaksi voi muodostua tosin se, että nykykunnolla selokehityksen kulmakerroin taitaa olla pakkasen puolella :)

ATE kirjoitti...

Eino-Leinon palkinnot oli 1. 140,- 2. 110,- 3. alunperin 80 euroa mutta siihenkin piti lisätä 10 jotta saatiin edes jaettua osanottomaksun verran takasin 3 pelaajalla jotka sitä jako... nuorten 1. sai tosiaan sen 50.

Anonyymi kirjoitti...

Annettiin Tarauksessakin parhaalle nuorelle (joka sijoittui 4:n ulkopuolelle) , jottain 30 ekee muistaakseni.

--SuperDonitsi