lauantai 6. kesäkuuta 2009

Tampere SM-turnaus tilanneseuranta

linkki livepeleihin
Kisoja mahdollisuus seurata myös möksö-tv:n lähetyksenä
Marko Tauriaisen blogista myös tyylikästä raportointia kisoista pahimpien syöpä silmään-siirtojen osalta

1. Kierros 6.6.2009

Sisättö - Köykkä ½-½
Mertanen - Kiuttu 1-0
Wallin - Norri 0-1
Pohjala - Luukkonen 1-0
Pudas - Karttunen 1-0

SAW: Wallin

Turnauksen 1. pelinä päätty Sisättö - Köykkä... vaihtoranskalaista pidetään yleensä lähes tasapelitarjouksena eikä kauaa kestänykään kun 21. siirrossa pääsivät asiasta yksimielisyyteen.
Wallin-Norri oli myös lyhyt peli jossa mustilla espanjalaisittain puolustautunut Norri pääsi sommittelemaan voiton valkean vastattua 25. Txa5?? vaikka Txb6! ois pitäny aseman tasan.
Mertanen pelasi melko nöyrästi avauksen joka muistutti hieman Tarraschin asemia kääntövärein ja pelissä tapahtunut laadunuhraus saikin mustan nappulat sen verran epäjärjestykseen että loppu olikin tekniikkaa.
Pohjala-Luukkonen oli hyvin mystinen peli jossa valkea pelasi passiivisesti ja ikäänkuin odotteli että musta painaisi itsetuho-nappulaa ja taktiikka kantoikin hedelmää vaikkakin pitkän kaavan kautta piste tulikin.
Pudas kisaturistina yllätti Karttusen...

2. kierros 7.6.2009

Köykkä - Karttunen 0-1
Sisättö - Mertanen ½-½
Luukkonen - Pudas 1-0
Kiuttu - Wallin ½-½
Norri - Pohjala ½-½

SAW: Köykkä

toisesta kierroksesta ei ole paljon kommentoitavaa, ainoastaan Köykän nopea pelillinen itsemurha herätti lähinnä huomiota mutta muuten ei kovinkaan yllätyksellinen kierros.

3. kierros 8.6.2009

Mertanen - Köykkä ½-½
Karttunen - Luukkonen 1-0
Wallin - Sisättö ½-½
Pudas - Norri 0-1
Pohjala - Kiuttu 0-1

SAW: Pohjala

Kiuttu hieman onnekkaasti käänsi pelin Pohjalaa vastaan voitoksi... ensin valkea mösli 21. Lf4 jolla musta sai yllättäen tasotettua aseman Rg4 mutta Pohjala päätti mennä mattiin asti 22. Td2 Dh5 23. Dd5?? Dh2+ 24. Kf1 Ld3+ 0-1 ... valkea olisi ilmeisesti pitänyt remin vielä 23. f3 Rge5 24. Txd7 Rxf3+ 25. Kg2 Dh2+ 26. Kxf3 Lh5+ 27. g4 Lxg4+ 28. Kxg4 Dg2+ jne.... muuten aikalailla normikierros

4. kierros 9.6.2009

Köykkä - Luukkonen 0-1
Mertanen - Wallin 1-0
Norri - Karttunen ½-½
Sisättö - Pohjala 1-0
Kiuttu - Pudas ½-½

SAW: -

kierrokselta huomioitavaa että Sisättö otti ensimmäisen voittonsa ja Norri tarjoili Karttusen aikapulassa pariin kertaan voittavaa etua mutta ne oli ja meni.

5. kierros 10.6.2009

Luukkonen ois voinu tehdä Norrista matinkin alkaen 33. Rd6 mutta päätti naatiskella.
Syöpä awards-palkinnon sai tällä kierroksella Pudas, 19. ensimmäisestä siirrosta 11 tehtiin daamilla. Kunniamaininnan ansaitsee myös Wallin. Kokonaisuutena mielenkiintoinen kierros.

Wallin - Köykkä 0-1
Luukkonen - Norri 1-0
Pohjala - Mertanen 0-1
Karttunen - Kiuttu ½-½
Pudas - Sisättö 0-1

SAW: Pudas

6. kierros 11.6.2009

Köykkä - Norri 1-0
Wallin - Pohjala ½-½
Kiuttu - Luukkonen 1-0
Mertanen - Pudas ½-½
Sisättö - Karttunen 0-1

Norrin pelinkäsittely näytti lähes samanlaiselta kuin olis katsonut ihmistä joka pelaa alkoholin vaikutuksen alaisena, tarjoilu Köykälle tosin pelasi hyvin ja voittohan sieltä loppujen lopuksi irtosi vaikka 24. - b3?? olisi ollut pikkunäppärä 25. Txe6+ myös tarjolla. Aleksi Wallinin valmentaja Tomi Nusulan kommentti saatiin myös pelistä: "tasapeli on sama kuin voitto"

SAW: Norri

7. kierros 12.6.2009

Pohjala - Köykkä 1-0
Norri - Kiuttu 0-1
Pudas - Wallin 0-1
Luukkonen - Sisättö 1-0
Karttunen - Mertanen 1-0

Norrin suoritus oli kyllä taas kuin kännissä oleva apina tekis siirtoja, 14. siirron kohdalla meni upseeri ja vielä möksötyksen voimalla muutama siirto tehtiin lisää ennen luovutusta. Wallin sai myös rikottua kuparisen voiton muodossa, huhujen mukaan osana siihen vaikutti valmentajanvaihdos jossa Aimo Puusilmä otti päävastuun Aleksin valmentamisesta.
Kierroksen viimeisenä päättyi Karttunen - Mertanen jossa valkea korjasi voiton vaikkakin välillä näytti että musta pääsi livahtamaan verkosta, valkea olisi voittanut 34. siirrossa pelaamalla Kh3, pelisiirto Rg5 tarjosi vielä mustalle erinomaiset remimahdollisuudet mutta Karttunen mestarillisesti hieroi pienen etunsa voitoksi ja siirtyi samalla turnauksen johtoon.

SAW: Norri

8. kierros 13.6.2009

Köykkä - Kiuttu 1-0
Pohjala - Pudas 1-0
Sisättö - Norri ½-½
Wallin - Karttunen ½-½
Mertanen - Luukkonen 0-1

Tämä kierros jää ilman kommentteja koska allekirjoittanut oli samaan aikaan työtehtävissä joten "kukkahattutädit" voi huokaista helpotuksesta :)

SAW: -

9. kierros 14.6.2009

Pudas - Köykkä ½-½
Kiuttu - Sisättö 1-0
Karttunen - Pohjala ½-½
Norri - Mertanen 0-1
Luukkonen - Wallin 1-0

Norri ei sitten ilmestynyt pelaamaan ja Mertanen sai voiton tekemättä siirtoakaan.
Kiuttu voitti Sisätön samassa epäilyttävässä muunnelmassa jota mustilla Olli kokeili aiemmin
Wallinia vastaan mutta nyt sama f5+e4 idea koki täystyrmäyksen.
Wallinilla oli pitkään edullisempi asema mutta Luukkonen maltillisesti jaksoi ronkkia ja koukkia mikä palkittiinkin voitolla.
Kierroksen viimeisenä pelinä päättyi Karttunen - Pohjala jossa loppuun asti kyllä yritettiin mutta mitään eroa ei saatu ja piste tasattiin.

Juuri saamani tiedon mukaan Tommi Luukkonen ja Mika Karttunen uusivat mestaruudesta molempien saatua 6 pistettä. Ensin pelataan kääntövärein 15+15 minuuttia plus 10 sekuntia siirrosta. Jos pisteet menevät tasan, pelataan 5+6 minuutin äkkikuolemapikapeli.

SAW: Norri

Lopputilanne:

6-pistettä

Mika Karttunen
Tommi Luukkonen

5,5-pistettä

Roope Kiuttu
Janne Mertanen

4,5-pistettä

Henri Pohjala
Pekka Köykkä

4-pistettä

Olli Sisättö

3,5-pistettä

Joose Norri

3-pistettä

Aleksi Wallin

2,5-pistettä

Teemu Pudas

20 kommenttia:

roope kirjoitti...

Mainitaan nyt se vielä että aina remivalmis wallin otti voittoasemassa remin minua vastaan... :D

TN kirjoitti...

Älä ATE laita minun nimeäni joka paikkaan! En ole Wallinin valmentaja. Kyllä hän on oppinsa Kemissä saanut.

Sauli Huovinen kirjoitti...

Joo ei pidä syyllistyä valehteluun täällä.

Juikka Peltomaa kirjoitti...

Minusta tuo syöpä (silmään tai yleensä mihinkään muuallekaan) on vähän mauton valinta "palkinnon" nimeksi :(

JoukoL kirjoitti...

Moi

Jospa ATE hieman korjaisi kommentteja Joosen kohdalla. Kuka kehtaa live-laudalla enää pelata, kun saa "asiantuntijan" kommentteja pelätä.

T. Jouko

Roope kirjoitti...

niin ehkä aten kommenteissa voi jotain todenperäisyyttä ollakkin

Osmo kirjoitti...

*laittaa kukkahatun päähän* *mököttää ja heristelee sormea* *vartioi moraalia*
menkää hyvänen aika ihmiset kirjoittamaan omaa blogianne tai lukekaa vaikka vartiotornia jos täällä käytettävä ilmaisu kiukuttaa

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Ei kiukuta, lähinnä nolottaa ja aiheuttaa myötähäpeää :)

Osmo kirjoitti...

Kommentoinpa saman vielä vähemmän provomaisesti ja palautteessa toivottua kirjoitustapaa mukaillen:
Kommentteja lukiessa voidaan olettaa, ettei blogin lukijayleisölle ole täysin selvää mikä blogi on. Esimerkiksi wikipedia määrittelee blogin näin:
"Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita tunnusomaisia piirteitä blogeille on kommentointimahdollisuus ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti ohjelmallisesti seurata ja levittää blogin sisältöä." (1)
Blogi ei siis ole:
- lehti johon sen maksavat lukijat voivat asiakkaan ominaísuudessa ottaa yhteyttä
- tässä tapauksessa minkään yhteisön tai instituution tiedotuskanava.
Blogiartikkelit on allekirjoitettu ja ne edustavat kirjoittajansa mielipidettä. Suosittelen blogin lukijoille edellämainittujen pointtien sisäistämistä ja huomiomista tunteiden hillitsemiseksi tulevaisuudessa artikkeleja luettaessa. ATE hyvää hyvyyttään tuottaa teille luettavaa, pieni arvostus voisi olla myös paikallaan.

Ystävällisin terveisin
Osmo

(1) http://fi.wikipedia.org/wiki/Blogi, luettu 13.06.2009 klo 18:08

JoukoL kirjoitti...

Moi

Tämä Pohjois-suomen shakkiblogi on tullut nopeasti suosituksi. ATE ja muut laittavat pääsääntöisesti hyviä alustuksia meille muille kommentoitavaksi.

En kuitenkaan osaa arvostaa sitä, että jotakin henkilöä verrataan känniseen apinaan. Siinä on herjaussyytteen paikka, vaikka asiassa olisi tottakin toinen puoli.

Minuakaan ei tämän blogin jutut harmita. Hieman vain joskus pohjoissuomalaisena hävettää ATEn tapa kirjoittaa! Jospa hän voisi hivenen harrastaa itsesensuuria.
Se on oppia ikä kaikki.

T. Jouko

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Joo, sori, kyllähän tämä blogi on ATElta hieno saavutus, ja ATE ansaitsee suuret kiitokset mahtavasta panoksestaan. Mutta kun tämän blogin nimi on Pohjois-Suomen shakkiblogi eikä ATEn shakkiblogi, niin katsoisin, että blogi edustaa tavallaan koko pohjois-suomalaista shakkiyhteisöä (mitä se sitten tarkoittaakin). Esimerkiksi tulevan shakkijuniorin isä tai äiti saattaa osua tähän blogiin ja kirjoituksista saatu kuva varmasti vaikuttaa paljon suhtautumiseen lapsen harrastukseen. Huumoria saa, ja täytyykin olla, että kukaan näitä jaksaa lukea, mutta jokin hyvän maun rajakin olisi hyvä vetää ja minun mielestä se raja ylittyy, kun palkintoja nimetään vakavien sairausten mukaan tai kirjoitetaan "kännisten apinoiden" pelisuorituksista. Näistä siis myötähäpeä (häpeähymiö). Eli jatka ATE hyvää työtä, mutta *ylikomisario Rautakallion äänellä* muista hyvä maku */ylikomisario Rautakallion äänellä*

Ps. Jouko oli näköjään kirjoitellut vastineensa samaan aikaan, kun minä raapustin omaani. Aika lähelle toisiaan osui "kukkahattu"-ajatuksemme :)

ATE kirjoitti...

Todettakoon tässä kaikille valittajille että tätä blogia ei ole pakko lukea. Miksi edes luette jos teitä hävettää?

Jokkerikin jos lukis ton tarkemmin niin siinä kävis selkeästi ilmi että ko. henkilön pelinkäsittelyä eli siirtoja verrataan siihen kuin kännissä oleva apina olisi ne tehnyt.

Mä en muuta kirjoitustyyliäni, jos halutte erilaista tekstiä niin aina voitte laittaa oman blogin pystyyn.

ATE kirjoitti...

Toivotan Roopelle onnea kuitenkin huomiseen peliin sekä myös Norrin toivon nousevan omalle tasolleen siirtojen suhteen :)

Sauli Huovinen kirjoitti...

Pääasia on että uutisoidaan melkoisen reaaliajassa pohjoissuomalaisten turnausmenetystä. Se on tosi hienoa työtä. Olihan Haapaveden shakkikerhon nettisivullakin aikoinaan todella värikästä tekstiä. Sai nauraa monesti. Olen jäänyt jopa kaipaamaan niitä aikoja.

Jännätäänpä miten käy huomenna ja minkävärisen mitallin Roope tuo.

Anonyymi kirjoitti...

"Todettakoon tässä kaikille valittajille että tätä blogia ei ole pakko lukea. Miksi edes luette jos teitä hävettää?"

Känniset apinat yms. kommentit vaikuttavat herkästi mahdollisiin sponsoreihin (jos siis aikoo järkätä jotain uuttaa isompaa turnausta P-Suomeen tms.).

Yst. terv.
Anssi M.

ATE kirjoitti...

Oletteko tutustuneet blogin oikeassa ylälaidasasa sijaitsevaan varoitustekstiin?

TN kirjoitti...

Huumori huumorina. ATEn pitää lopettaa ihmisten nälväily.

ATE kirjoitti...

Mietitäänpäs myös kolikon kääntöpuolta tässä asiassa, jos mä lopetan kirjottamisen, tämä blogi kuolee ja lukijatkin kaikkoaa, siihen suuntaan te yritätte tätä touhua ajaa.

Itsehän olen tämän luonut ja halutessani voin myös tuhota sen.

Kritiikkiä kyllä saatte aikaan ja mahdollisuutta olen tarjonnut muillekin kirjottaa tänne mutta ei tunnu kiinnostavan, ollaan muka niin kiireisiä mutta aikaa tuntuu olevan aina kyllä lukea näitä.

Tänne pitäs ilmeisesti hommata kirjottajiksi vaan Munukan ja Hagmanin kaltaisia älykköjä niin oisitte varmaan tyytyväisiä.

Jukka Peltomaa kirjoitti...

ATE on kyllä oikeassa siinä, että muut blogin kirjoitusoikeudet omaavat (itseni mukaanlukien) ovat olleet viime aikoina luvattoman laiskoja. Itse korvaan kyllä mielelläni määrän laadulla (vaikka eräiden tahojen mukaan shakissa liian usein syyllistynkin materialismin syntiin, pois se minusta) eli mieluummin kirjoitan vähän mutta asiaa. Blogin elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi ja ATEn turhautuneisuuden välttämiseksi on kuitenkin nyt tarpeellista itse kunkin kirjoittajan aktivoitua. Toisaalta ATEn teksti parhaimmillaan on niin hauskaa ja lennokasta, että itseäni suoraan sanoen nolottaa julkaista jotain kuivia tulostaulukkoja, kun edellinen artikkeli on ATEn värikäs turnauskertomus käsittäen yleensä paitsi ATEn omat pelit mutta myös tarkat kuvaukset kärkipöytien tapahtumista. How does he do it? :)

Löpsö kirjoitti...

Iso hatunnosto Atelle! Mahtavaa settiä ja toivottavasti tyyli ja meno jatkuu! Jos joku vetää täällä pippurin (tai jotain isompaa) takalistoonsa, niin on hyvä ja menee saunan taakse tai minne nyt lystääkään. Onneksi Suomi on vapaa maa ja kukkahattutätien ei tätä blogia ole pakko lukea. Jos nyt jollain junnulla jäisi jonkun persoonan mielipiteiden (=blogin) takia shakki välistä, niin se on voi-voi ja lämmin käsi. Aika kuivaa taitaa olla koko muukin lapsuus siinä tapauksessa, jos tämä muka pahinta sontaa on mitä netistä löytyy. Lisäksi aivan toinen asia on, että nuissa esille nostetuissa asioissa ei mitään paheksuttavaa edes ole, vaan kielikuvia on käytetty hyvin!

Keep on rollin´ n´ rockin´!