sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Shakin SM

Kalajoella alkoi Shakin SM-kisat ja tällä kertaa osallistujia vain 6 kpl, joten turnaus pelataan kaksinkertaisena. Samassa yhteydessä pelattiin myös Veteraanien ja Senioreiden SM-kisat joista löytyy tuloslinkit.

osallistujat:

Mika Karttunen TammerSH 2475
Mikael Agopov Velhot 2454
Tommi Luukkonen JyS 2384
Sampsa Nyysti Velhot 2332
Frans Valli Velhot 2316
Erik Rönkä JoeSK 2203

1. Kierros 16.5. klo 17

Karttunen - Rönkä 1-0
Luukkonen - Agopov 0-1
Valli - Nyysti 0-1

Ensimmäinen kierros ei tarjonnut mitään yllätyksiä vaikka Röngällä olikin avauksen jälkeen edullisempi asema. Luukkosen rynnnistys Agopovia vastaan näytti vaaralliselta, mutta pelien loppuratkaisut jäi näkemättä, kun livelaudat lakkasivat toimimasta.

livepelit

2. kierros 17.5 klo 17

Nyysti - Rönkä 1-0
Agopov - Karttunen 1-0
Valli - Luukkonen 0-1

Tälle kierrokselle livelautapalvelua tarjoaa Suomen tunnetuin g-sotilaalla hurjastelija Sauli Tiitta

Ei tälläkään kierroksella livelaudat oikein toimineet, Pudas tosin yritti pelastaa tilannetta laittamalla valokuvaseurantaa, ei se ihan kyllä samaa asiaa aja.

livepelit

3 kierros 18.5 klo 10

Luukkonen - Nyysti ½-½
Karttunen - Valli 1-0
Rönkä - Agopov 0-1

tällä kierroksella livelaudat jo pelitti alusta loppuun ja Röngän peli oli eittämättä kierroksen mielenkiintoisin, mutta harmittavasti luu jäi taas käteen.

livepelit

4. kierros 18.5 klo 17

Nyysti - Agopov ½-½
Valli - Rönkä 1-0
Luukkonen - Karttunen 0-1

Vallin ja Röngän yhteenotossa nautittiin kerta-annos kunkkuintialaista ja ilmeisesti mustan peli kaatui asemalliseen blunderiin, kuten asiantuntijat tiesivät sanoa 14. - a5 ja sen jälkeen potkittiin yhtä maalia ja Valli veikin värinsä voittoon vahvasti veivaten. Velhojen keskinäisessä pelissä musta pelasi törkeästi avauksessa g5 josta Sauli Tiitta olisi ollut ylpeä, mutta lopulta valkea sai nappulansa järjestykseen ja pisteen jaosta päästiin yhteisymmärrykseen.

Luukkosen ja Karttusen pelistä jäi vaikulma että Mikan avausvalmistelut onnistui paremmin ja saikin mustilla Benkö-gambiitin myötä paremman aseman, mutta sit tuli mystinen laadunuhraus jolla nyt vähintään remissin varmistaa, mutta valkea alkoi pelata tasa-asemassa voittoa ja nollahan siitä jäi käteen. Onpahan ollu värikkäitä pelejä tähän mennessä.

livepelit

5. kierros 19.5 klo 14

Karttunen - Nyysti 0-1
Rönkä - Luukkonen 0-1
Agopov - Valli 1-0

Tän kierroksen peleistä shown on varastanut Röngän ja Luukkosen yhteenotto, voi vain katsoa ja ihmetellä mitä siinä tapahtuu... kierroksella voi seurata myös Janne Tuonosen livekommentointia

Muissa peleissä mentiin skottilaisen merkeissä, Karttunen syötti pari siirtoa ennen ajantarkistusta tornin ja Nyysti käytti tilanteen siekailematta hyväkseen. Agopov taasen pelasi Vallia vastaan tyylilleen uskollisen "pyöveli astuu lavalle ja heilauttaa kirvestä"-pelin ja otti pisteen tehokkaan esityksen jälkeen.

Puolenvälin krouvin jälkeen pistetilanne:

1. Agopov 4,5 
2. Nyysti 4
3. Karttunen 3
4. Luukkonen 2,5
5. Valli 1
6. Rönkä 0

livepelit

6. kierros 20.5 klo 14

Nyysti - Valli 1-0
Agopov - Luukkonen 1-0
Rönkä - Karttunen ½-½

Tälläkin kierroksella maestro Tuononen hoitaa livekommentoinnin ... kyllä oli taas Röngän peli kierroksen helmi.

livepelit

7. kierros 21.5 klo 14

Rönkä - Nyysti 1-0
Karttunen - Agopov 0-1
Luukkonen - Valli 1-0

Tuononen hoitaa tänäänkin livekommentoinnin

livepelit

8. kierros 22.5 klo 14

Nyysti - Luukkonen ½-½
Valli - Karttunen ½-½
Agopov - Rönkä 1-0

Sama kommentaattori hoitaa livekommentit

livepelit

9. kierros 23.5 klo 14

Agopov - Nyysti ½-½
Rönkä - Valli 1-0
Karttunen - Luukkonen 1-0

Tuononen ei tänään ole äänessä vaan lähtenyt renttuilemaan, joten ite joutunee näistä jotain kevyesti taas kommentoimaan.

Päivän mielenkiintosin peli on eittämättä Karttusen ja Luukkosen yhteenotto, joka sattuu Tommin syntymäpäivälle. Tästä klassinen esimerkki löytyy kirjasta Kaksi shakkineroa, jossa kerrottiin Capablancan viettäneen 50-vuotispäiviään ja saaneen mustat verivihollistaan Aljechinia vastaan ja ottaneen pataan aika pahasti, saas nähdä pitääkö lentävä sanonta edelleen paikkansa - "elä pelaa shakkia syntymäpäivänäsi"?

Pelissä on aika paljon panosta, sillä voittaja saa todennäköisesti maajoukkuepaikan.

Muissa peleissä veikkaisin että Agopov ja Nyysti jakaa pisteet sopuisasti, mutta Rönkä - Valli pelissä käydään verinen taistelu jumbosijan välttämisestä.

Edellä mainitut pelit päättyikin arvellulla tavalla, Erik koki avauksessa yllätyksen kun Frans ohjasi pelin hippoon, mutta yllätys taisi olla lähinnä miellyttävä, valkea myllytti pisteen tylysti pois.

livepelit

10. kierros 24.5. klo 10

Nyysti - Karttunen 1-0
Luukkonen - Rönkä 0-1
Valli - Agopov 0-1

S-65 sarjassa Luodonpää nappasi hopeaa, onnittelut Martille!

Karttusen alavireinen turnaus sai mollivoittoisen päätöksen, kun Nyysti murskasi hänen käyttämänsä ranskalaisen ja näin Sampsa varmisti hopeamitalin. Tämä tulos tarjoaa viellä Luukkoselle mahdollisuuden nousta tasapisteisiin, pelattaisiinko pronssista sitten uusinta?

Tiedustelin asiaa tuoreelta hopeamitalistilta, joka kertoi että uusintaa ei tule, ensimmäinen vertailu on keskinäiset pelit ja voitot niissä Mikalle 2-0.

Luukkosen ja Röngän peli näytti pitkään valkean etuiselta, mutta jotain hämärää tapahtui ja peli kääntyi Erikin voitoksi

Viimeinenkin peli saatiin päätöksen, Agopov otti hallitun loppupelihieronnan jälkeen pisteen.

livepelit

Lopputulokset:

1. Mikael Agopov 9/10
2. Sampsa Nyysti 7
3. Mika Karttunen 5
4. Tommi Luukkonen 4
5. Erik Rönkä 3,5
6. Frans Valli 1,5

linkit:

Yleinen SM
Veteraanit 50+
Seniorit 65+ 
Juha Kivijärven odotustulokset
Joensuun shakkikerhon blogi
Shakkifoorumin SM-kisan kotisivu

Ei kommentteja: