keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Anand edelleen mailmanmestari

Miten kävi, kumpi voitti? Raportin aloituspäivänä 23.4.2010 shakkipelin MM-ottelun piti alkaa klo 15:00. Se alkoi kuitenkin vasta 24.4. klo 17:00.

Ottelu saatiin nähdä suorana lähetyksenä internetissä. Tuleeko skandaaleja vai pelataanko reilua peliä, sitäkin saimme jännittää?
Isompia skandaaleja ei ole tullut esille. Peli taisi aika reilua olla, vaikka joissakin kommenteissa sitä ehkä epäillään.

Kilpailun viralliset kotisivut .

Tilanne ottelussa kahdentoista pelin jälkeen eli lopputilanteessa on 6,5-5,5.

1. peli päättyi Topalovin voittoon, 2. pelissä Anand voitti ja 3. päättyi tasapeliin. Sitten tuli Vishyn vuoro pelata valkeilla ja 4. peli päättyikin Anandin voittoon. 5., 6. ja 7. peli päättyivät tasan. 8. pelin Topalov voitti valkeilla.
9. peli päättyi tasan. Samoin 10. ja 11. peli. No ratkaisu tuli 12. pelissä. Se oli ottelun ainoa peli, jossa voitettiin mustilla nappuloilla. Niinpä Anand säilytti tittelinsä.

Ensimmäisessä pelissä Anandin avaus epäonnistui ja Topalov vei valkeilla pisteen helposti. (24.4.2010)
Toinen peli näytti hyvin helpolta valkealle (Anand), joka ikään kuin jyräsi mustan maan rakoon. (25.4.2010)
Kolmannessa valkea (Topalov) oli pitkään painostavana osapuolena, mutta peli yksinkertaistui siten, että molemmilla oli torni ja 4 sotilasta. Kuninkailla ei enää ollut realistisia mahdollisuuksia osallistua peliin, joten tasapeli siirtojen toistolla oli looginen tulos. (27.4.2010)
Neljäs peli oli tapahtumarikas. Anand näennäisuhrasi ratsun kahteen sotilaaseen. Seurasi iskujen vaihtosarja, välisiirtoja ym. kiinnostavaa. (Käykää kattomassa). Lopussa valkean mattiuhkaukset pakottivat Topalovin antautumaan. (28.4.2010)
Viidennessä (5.) pelissä Anand suostui tasapeliin, vaikka olisi saattanut yrittää mustillakin voittoa. (30.4.2010)
Kuudennessa pelissä päädyttiin asemaan, jossa valkeilla oli torni, ratsu ja 3 sotilasta ja mustilla torni, lähetti ja 3 sotilasta. Peli päättyi tasan. (1.5.2010)
Tänään 3.5.2010 seitsemännessä pelissä Anandilla oli valkeat nappulat toisen kerran peräkkäin. Saa nähdä, pelataanko 6 viimeisessä pelissä vain tasureita. Vastaus on ei!
Seitsemäs peli oli jännittävä, sillä jo 9. siirrossa Topalov uhrasi mustilla kvaliteetin ja sai kovan paineen valkean asemaan. Anand puolustautui sitkeästi ja pääsi joksikin aikaa jopa parempaan asemaan. Lievä materiaaliylivoima (D, R ja 2 sotilasta vs D ja 4 sotilasta) ei kuitenkaan riittänyt tasapeliä enempään, koska mustalla oli ruutuun d2 edennyt sotilas kompensaationa. (3.5.2010)
Kahdeksannessa pelissä valkealla (Topalov) oli sotilas enemmän, mutta eri väri lähetit. Kuitenkin asema näytti valkean voitolta, ellei musta olisi keksinyt ihmepelastusta tai valkea kämmännyt pahasti. No Vesku osasi ;-) ja voitti tasoittaen ottelun. (4.5.2010)
Yhdeksännessä pelissä oli vaiheita. Anand vaihtoi daaminsa kahteen torniin ja saavutti voittoaseman. Kuitenkin aikapulassa siirto 40. Th7-h8+ johti mustan etuun ja valkea sai tehdä täyden päivätyön pitääkseen edses tasurin.
Esimerkiksi siirto 40. Te4 olisi pitänyt mustan kuninkaan 8. rivillä ja valkealla olisi ollut hyvät mahdollisuudet napata piste. Eli osataan sitä MM-tasollakin sählätä. (6.5.2010)
Kymmenes peli kesti 60 siirtoa. Yhteys pätki raporttia julkaistaessa. Niinpä pelin kommentit eivät päivittyneet. Topalov pelasi valkeilla Anand mustilla tuloksena remissi. (9.5.2010)
Yhdestoista peli päättyi lopulta tasan 65. siirrossa. Peli alkoi aiemmista poiketen siirrolla c4. Englantilaista avausta pelattiin siten, että pelistä tuli Chessdomin mukaan sisilialainen lohikäärme käännetyin värein. Anand uhrasi tavalliselle puuntuuppaajalle käsittämättömästi yhden sotilaan, sai aikaan vähillä nappuloilla (valkealla K, T, R ja 2 s ja mustalla 1 s enemmän) jopa mattiuhkaussommitelmia, mutta Topalov huomasi ja reagoi oikein ja tuloksena siis remi.
Jos ylihuominen peli päättyy tasan, pelataan ratkaisuun asti lyhyemmillä miettimisajoilla. Veikkaan, että tasuri tulee viimeisessä pelissä.(9.5.2010)

Kahdestoista peli on päättynyt mustilla pelanneen Viswanathan Anandin voittoon. Yllä oleva allekirjoittaneen veikkaus meni siis pieleen. Onneksi!
Hyvä näin! Shakissa kiistaton maailmanmestari säilytti tittelinsä ja hän on shakin synnyinmaasta Intiasta. (12.5.2010)

T. JL

3 kommenttia:

JoukoL kirjoitti...

Blogger Roope sanoi...

olisikohan kukaan uskonut, että danailov saa kytkettyä sähköt pois koko sofiasta topalovin vuoksi...

30. huhtikuuta 2010 16.31

Vastaan Roopelle

Peli meni tasan kuten ennakoin ja jatkossa Vishy voittaa valkeilla ja pelaa tasan mustilla!

Laskekaa voittopisteet 12 kierroksen jälkeen!

T. JL

Ps. Eihän niitä kaikkia pelata, ku ottelu o ratkenu

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Jouko huom!

Saat vanhan tekstisi ylimmäksi, kun menet blogin muokkaa-osioon ja avaat sieltä Julkaisuasetukset alareunasta ja päivität siellä päivämäärän ja kellonajan.

Jukka Peltomaa kirjoitti...

Topalovin leiri mahtaa nyt tuskailla aika lailla slaavilaisen murtamisen kanssa. Nähtäisiinköhän vielä pitkästä aikaa MM-ottelussa 1.e4...